KW28_Grill_mieso_1280x499

Wybierz najlepsze mięso do grillowania

Jakie jest najlepsze mięso na grill? Poniżej przygotowaliśmy krótkie odpowiedzi na to pytanie!

Jakie mięso nadaje się na grill?

Kupując mięso, należy zwrócić uwagę na następujące rzeczy: mięso wołowe na grill powinno mieć intensywne czerwone zabarwienie, wieprzowina powinna być różowa, a gdy kupujemy cielęcinę, musi być ona bladoróżowa, zaś jagnięcina – jasnoczerwona. Zasadniczo najlepsze na grill jest mięso z jakąś zawartością tłuszczu oraz mięso z kością, ponieważ nie traci ono na soczystości. Oczywiście, oprócz mięsa, na grill doskonale nadają się również drób, ryby i warzywa.

Wieprzowina: łatwa do przygotowania i pyszna

Wieprzowina idealnie nadaje się do grillowania – szczególnie dla początkujących w tej dziedzinie: czas pieczenia nie musi być tak dokładnie przestrzegany, jak w przypadku wołowiny. Szczególnie polecamy marmurkowe kawałki mięsa, czyli takie, które są poprzetykane białymi nitkami tłuszczu lub takie, które mają warstwę tłuszczu przy brzegu – a więc kawałki karkówki, schabu i biodrówki. Kawałki mięsa z szynki są chudsze. Odrobinę delikatniejsza jest polędwica wieprzowa. Klasyczną potrawą przyrządzaną na grillu są żeberka.

Wołowina: soczysta i delikatna

Dla prawdziwego miłośnika grilla nie ma chyba nic lepszego niż soczysty kawałek wołowiny. Bardzo popularny jest rostbef: pokrojone w plastry mięso ląduje jako rumsztyk na grillu. Stek t-bone przygotowywany jest w dużej mierze z rostbefu, zawiera również część polędwicy. Polędwica jest najszlachetniejszą częścią wołowiny i dlatego też nie należy do najtańszych mięs. Kawałki polędwicy, jak tournedos, to małe steki wycięte z ostro zakończonej części polędwicy, są one prawdziwym przysmakiem. Z polędwicy wycina się również chateaubriand. Kto jednak przed przyjęciem grillowym nie chce popaść w długi, może sięgnąć po mięso wołowe pochodzące z rozbratla (nazywany również ribeye lub antrykot): jest tańszy niż polędwica, ale za to wyjątkowo soczysty. Również część krzyżowa dobrze nadaje się na grilla – w porównaniu z polędwicą jest trochę mocniej poprzetykana tłuszczem.

Jagnięcina: oryginalny i ciekawy smak

Wyrazisty smak jagnięciny nie każdemu smakuje. Jednakże dla tych, którzy go lubią, miękkie mięso jagnięce będzie miłą odmianą na grillu. Kawałki jagnięciny powinny być pokrojone w poprzek włókien i nie za cienko, żeby mięso na grillu szybko nie wyschło. Najlepsza część mięsa do grillowania pochodzi z części grzbietowej jagnięcia – z tzw. górki (jako kotlety). Również udziec pokrojony na plastry lub w kawałku doskonale nadaje się na grill.

Mięso drobiowe: chude, dla dbających o linię

Kurczak lub indyk są również wspaniałymi propozycjami na dania grillowe, zwłaszcza że mięso drobiowe jest bardzo chude, a tym samym idealne dla osób dbających o linię. Udka są bardziej soczyste niż piersi. Poszczególne kawałki drobiu przygotowywać najlepiej wraz ze skórą, ponieważ zawarty w niej tłuszcz uchroni mięso przed wyschnięciem i sprawi, że staje się ono wyjątkowo kruche. Zarówno kurczaka, jak i indyka należy zawsze dokładnie upiec: jeżeli mięso w środku jest nadal różowe, należy je dalej grillować – w przeciwnym razie istnieje zagrożenie zachorowania spowodowanego przez zarazki, np. salmonelli.

Dziczyzna: wypróbuj na grillu

Zając, jeleń, sarna, dzik: grillowana dziczyzna nie gości zbyt często na naszych stołach. Podobnie jak w przypadku jagnięciny, smak dziczyzny nie wszystkim odpowiada, ale chociaż raz powinno się jej spróbować! Szczególnie smaczne są grillowane kawałki wycięte z combra i z udźca. Dziczyznę przygotowuje się podobnie jak wołowinę i jagnięcinę, jednakże jest to mięso chudsze i szybciej wysycha.

Wskazówka: kawałki dziczyzny można owinąć paskami boczku, dzięki czemu mięso pozostanie soczyste.

Jak przygotować idealny stek

Jak przygotować idealny stek

Przejdź dalej
Neu Jak przygotować idealny stek
Przejdź dalej