KW24_header_akcesoria

Przydatne akcesoria do grilla

Jeśli mamy grill, mamy węgiel z podpałką do grilla na węgiel drzewny lub butlę z gazem do grilla gazowego i przygotowaliśmy mnóstwo pysznego jedzenia, które chcemy wrzucić na ruszt to, czy możemy zaczynać? Zasadniczo tak, ale … O co chodzi z tymi wszystkimi akcesoriami do grilla, które są dostępne w sklepach? Przydatne narzędzia czy zbędny wydatek? Znamy odpowiedzi na te pytania!

Ten przyrząd znajdzie uznanie u wszystkich miłośników węgla drzewnego, którzy nie lubią zbyt długo czekać na jego rozpalenie. Do komina wrzucamy węgiel drzewny lub brykiet, na dole zaś musi znaleźć się źródło ognia, takie jak papier czy podpałka. Efekt kominowy sprawi, że węgiel rozpala się dużo szybciej niż na grillu. Rozżarzony węgiel będzie można następnie przesypać na grill. Ale uwaga: komin bardzo się przy tym rozgrzewa, a więc nie wolno zapominać o rękawicach ochronnych.

Kto chętnie grilluje grube kawałki mięsa lub od razu całą pieczeń, nie może obejść się bez termometru do pomiaru temperatury mięsa: termometr ten mierzy temperaturę wewnątrz mięsa i informuje, kiedy jest ono odpowiednioone wysmażone.

Szczotka do grilla należy do najbardziej podstawowego wyposażenia grilla i służy do czyszczenia rusztu. Ważne przy tym jest, aby włosie szczotki było stabilne, w przeciwnym razie, już po krótkim okresie używania powygina się na wszystkie strony. Dłuższy uchwyt szczotki umożliwi dotarcie do trudno dostępnych miejsc na grillu.

Rękawice i fartuch należą raczej do kategorii akcesoriów grillowych dla ceniących sobie modę miłośników grillowania. Jeżeli jednak będziemy używać komina do rozpalania grilla – wówczas rękawice będą nam niezbędne.

Należy pamiętać jednak, że rękawice chronią przed wysoką temperaturą, zaś fartuch przed iskrami z grilla i plamami tłuszczu czy marynaty.

Za pomocą pędzla smarujemy kawałki mięsa olejem, aby uniknąć przyklejenia się do rusztu. Szczególnie godne polecenia są pędzle z silikonowym włosiem.

Łopatka do przekładania mięsa spełnia taką samą funkcję jak szczypce do grilla i znajduje zastosowanie zawsze wtedy, gdy musimy obrócić mięso, które może się „łatwo rozpaść” na grillu jak np. mięso do burgerów lub ryba. Doskonale nadaje się również do dużych kawałków pieczeni.

To chyba najczęściej używane narzędzie ułatwiające grillowanie: za pomocą szczypiec przekładamy grillowane na ruszcie przysmaki. Nigdy nie powinniśmy używać do tego widelca – nakłuwając mięso sprawimy, że wypływa z niego sok, a mięso staje się suche.

Przejdźmy teraz do akcesoriów dla profesjonalistów: dzięki strzykawce możemy marynować nawet duży kawałek mięsa od wewnątrz – dzięki czemu uzyskamy intensywniejszy smak i skrócimy czas marynowania naszego dania.

Małe szpikulce zawsze znajdą zastosowanie podczas grillowania. Nieważne, czy nabijemy na nie kawałki mięsa, owoce morza czy warzywa. Metalowe szpikulce są lepsze od drewnianych, ponieważ można je dłużej używać i nie trzeba je za każdym razem namaczać w wodzie.

Małe szpikulce zawsze przydadzą się w grillowaniu – nieważne, czy nabijamy na nie kawałki mięsa, owoce morza czy warzywa. Na dłuższą metę metalowe szpikulce są lepsze od drewnianych, ponieważ można ich dłużej używać i nie trzeba ich za każdym razem namoczyć w wodzie.

Jak przygotować idealny stek

Jak przygotować idealny stek

Przejdź dalej
Neu Jak przygotować idealny stek
Przejdź dalej