KW19_mieso_1660x648

Przyprawiamy mięso na grill – mniej znaczy więcej!

KW19_przyprawy_475x325_1

Wiele osób nadal chętnie grilluje gotowe marynowane steki z supermarketu. Inni zaś nacierają potrawy na grill gotowymi mieszankami przypraw.

Dla tych, którzy jednak chcą przyprawić mięso własną kompozycją z przypraw i ziół, poniżej zebraliśmy najważniejsze informacje na temat prawidłowego przyprawiania mięsa na grill.

Stare powiedzenie mówi, że gdzie nie ma soli, tam nie pomogą najlepsze przyprawy. I to jest prawda: przyprawiając mięso na grill, nie możemy zapomnieć o soli. Jednak kwestia, czy należy mięso solić przed czy po grillowaniu, jest tematem zażartych dyskusji, które toczą się od czasu, gdy rozpalono pierwszego grilla.

Jedni mówią, że sól wyciąga z mięsa sok i powoduje, że staje się suche i żylaste. Z tego powodu solą mięso dopiero po grillowaniu. Dla innych zaś nigdy nie jest za wcześnie, aby użyć solniczkę: 12 godz. przed grillowaniem mięso musi być już posolone. Ich zdaniem wtedy sól tak zmienia strukturę mięsa, że utracone soki zostają z powrotem wchłonięte. Efektem tego jest szczególnie delikatne i soczyste mięso.

O tym, która z tych metod okaże się dla nas najkorzystniejsza, najlepiej zdecydować, przeprowadzając własne eksperymenty kulinarne.  

 

 

Pieprz obok soli jest niezbędny do prawidłowego przyprawienia mięsa na grill. Jaki pieprz (czarny, biały, zielony, czerwony) i w jakiej formie (ziarnisty czy zmielony) zostanie wykorzystany do przyprawienia mięsa, jest kwestią smaku.

Podobnie jak w przypadku soli istnieją różne poglądy na temat odpowiedniego momentu użycia pieprzu: wiele osób doprawia steki pieprzem dopiero po grillowaniu, ponieważ uważa, że pieprz mógłby się spalić podczas grillowania, a całe mięso mogłoby przesiąknąć  lekkim zapachem spalenizny. Inni uważają zaś, że stek w ten sposób staje się jeszcze bardziej pikantny

 

 

Kto używa świeżych lub suszonych ziół do przyprawiania dań grillowych, powinien zachować ostrożność: jeśli zioła wpadną do ognia lub żaru, spalą się i nie tylko spowodują powstanie gryzącego zapachu, lecz również wpłyną na smak mięsa.

Zaleca się więc wtarcie ziół w mięso przed grillowaniem. Dzięki temu grillowana potrawa przejdzie ich zapachem i smakiem. Koniecznie należy uważać z majerankiem i liściem laurowym: obie przyprawy mają bardzo intensywny aromat i szybko nakładają się na smak własny mięsa.

Przyprawiając mięso na grilla, należy pamiętać o ogólnej zasadzie: zawsze można je dodatkowo doprawić, a więc lepiej posypać grillowane danie zbyt małą niż zbyt dużą ilością przypraw. 

 

  • Przyprawy i zioła  do wołowiny:

pieprz cayenne, chili, imbir, czosnek, pietruszka, rozmaryn, szałwia, tymianek

  • Przyprawy i zioła do wieprzowiny:

bylica pospolita, pieprz cayenne, estragon, czosnek, kolendra, liść laurowy, majeranek, papryka, tymianek

  • Przyprawy i zioła do drobiu:  

estragon, imbir, czosnek, majeranek, sos sojowy, tymianek, trawa cytrynowa

  • Przyprawy i zioła do jagnięciny:

czosnek, majeranek, mięta, rozmaryn, szałwia, tymianek

  • Przyprawy i zioła do ryb:

bazylia, koperek, estragon, czosnek, majeranek, oregano, pietruszka, tymianek.

Jak przygotowac idealny stek

Jak przygotować idealny stek

Przejdź dalej i sprawdź
Neu Jak przygotować idealny stek
Przejdź dalej i sprawdź