KW24_header_rozmrazanie

Najlepsze triki na szybkie rozmrożenie mięsa

Goście już dotarli na miejsce, a pieczeń ciągle w zamrażalce? Za oknem wymarzona pogoda na grilla, a steki dalej zamarznięte na kość? Nie panikuj, spotkanie można jeszcze uratować. Poniżej znajdziesz kilka trików, które pomogą Ci szybko, bez wielogodzinnego czekania rozmrozić mięso.

Najprostsza metoda pozwalająca szybko rozmrozić mięso obejmuje 3 kroki. Potrzebna jest odrobina letniej wody i woreczki do zamrażania.

1.      Umieść mięso w woreczku do zamrażania i szczelnie go zamknij.

2.      Podgrzej wodę do maksymalnie 60 stopni.

3.      Woreczek z mięsem włóż do kąpieli wodnej i odczekaj 10 do 12 min.

Jeżeli mięso wewnątrz nadal jest zamarznięte, po prostu powtórz trzy kroki – a czekającym gościom zaproponuj aperitif.

Przy rozmrażaniu mięsa za pomocą wody bardzo ważna jest odpowiednia temperatura. Mimo że mięso powinno szybko się rozmrażać, nie wolno zalewać go wrzątkiem. Zbyt gorąca woda spowoduje, że steki lub pieczeń na zewnątrz będą ugotowane, a w środku dalej zmrożone. Ucierpi na tym również jakość mięsa: stanie się ono suche i może się nawet zepsuć! W najgorszym wypadku w ogóle nie będzie zdatne do spożycia.

 

Dzięki metodzie „na kanapkę“ lód stopi się w ciągu 5 minut

Metoda ta polega na rozmrażaniu mięsa za pomocą mikrofalówki. Nastaw funkcję rozmrażania, przełóż mięso na talerz nadający się do użycia w mikrofalówce, włóż go do mikrofalówki i rozmrażaj mięso 6 – 8 min. Jeżeli chcemy szybko rozmrozić dużą ilość mięsa, możliwe jest, że trzeba będzie tę czynność powtórzyć kilka  razy. W takim wypadku należy stale odlewać wodę pojawiającą się w trakcie rozmrażania! W żadnym razie nie wolno nastawiać mikrofalówki na zbyt dużą moc, gdyż zamrożone mięso będzie na zewnątrz ugotowane i ucierpi jego jakość. W zupełności wystarczy moc o wartości 180 do maksymalnie 240 Watt. Nawet przy szybkim rozmrażaniu wskazana jest odrobina cierpliwości.

Steki lub mniejsze kawałki mięsa można szybko rozmrozić, kładąc je na dnie garnka, w który wkładamy drugi garnek wypełniony letnią wodą. Jaka zasada działa przy triku „na kanapkę”? Odpowiedź jest prosta: leżący pomiędzy dolnym i górnym dnem garnka stek bądź kotlet oddaje zimno metalowi oraz znajdującej się ponad nim w górnych garnku wodzie. W ten sposób mięso szybko się rozmrozi. Dzięki tej metodzie zamrożone plastry mięsa o grubości 1 cm w ciągu zaledwie 5 min. są gotowe na patelnię lub grilla, a my uratujemy spontaniczne spotkanie przy grillu czy niedzielny obiad z przyjaciółmi.

Jeżeli ktoś ma jednak więcej czasu, nie powinien szybko rozmrażać mięsa, lecz wybrać klasyczną metodę: zamrożone mięso włożyć do sita, podstawić pod nie talerz lub miskę – i włożyć do lodówki. W ten sposób po 10 godz. pieczeń jest gotowa do przyrządzania.

Jak przygotować idealny stek

Jak przygotować idealny stek

Przejdź dalej
Neu Jak przygotować idealny stek
Przejdź dalej