Radość grillowania! Przepisy na dania z grilla!

Grillowana papryka z gorgonzolą i pesto z rukoli na opiekanym chlebie

  • Czas przygotowania: ok. 45 minut
  • Stopień trudności: nieskomplikowany
przepis_4_500x400

Przygotowanie:

1. Paprykę położyć w całości na ruszcie bezpośrednio nad żarem, intensywnie grillować ze wszystkich stron, obracając od czasu do czasu. Umyć rukolę. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu na złotobrązowo, ostudzić. Do miksera włożyć rukolę, orzeszki piniowe, sok cytrynowy i oliwę z oliwek, całość zmiksować. Dodać starty parmezan, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

2. Papryki zdjąć z grilla, przykryć ściereczką kuchenną i ostudzić. Obrać ze skórki, usunąć pestki. Miąższ pokroić w paski, umieścić na tacce grillowej  i trzymać w cieple z brzegu grilla.

3. Kromki chleba przekroić na pół i mocno opiec na grillu z obu stron, a następnie obłożyć je kawałkami papryki. Kawałki Gorgonzoli rozłożyć na ciepłej papryce i nałożyć na to pesto z rukoli. Udekorować listkami rukoli.

2 czerwone papryki

2 żółte papryki

1 pęczek rukoli

20 g orzeszków piniowych

2 łyżki soku cytrynowego

4 łyżki oliwy z oliwek  

50 g drobno startego parmezanu  

8 kromek ciemnego chleba, każda po ok. 50 g

80 g gorgonzoli

kilka listków rukoli do dekoracji

sól

świeżo zmielony pieprz

620 kcal

58,2 g węglowodanów

34,7 g tłuszczu

6,0 g białka

12,7 g błonnika

WW: 19,4