Radość grillowania! Przepisy na dania z grilla!

Grillowany łosoś w curry z salsą z mango i ogórka

  • Czas przygotowania: ok. 35 minut
  • Stopień trudności: nieskomplikowany
przepis_2_500x400

Przygotowanie:

1. Obrać ogórka i mango. Ogórka przekroić wzdłuż na pół, za pomocą łyżki usunąć ziarenka i pokroić na małe kostki. Miąższ mango odkroić od pestki i również pokroić na małe kostki.

2. Cebulę siedmiolatkę pokroić na wąskie krążki. Czerwoną cebulę pokroić na małe kosteczki. Papryczkę chili przekroić wzdłuż na pół, usunąć ziarenka i pokroić na bardzo drobne kosteczki albo posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce i przyprawić sokiem z limonki, oliwą z oliwek, odrobiną soli i pieprzu. Dodać i wymieszać kolendrę.

3. Olej rzepakowy wymieszać z curry w proszku.Steki z łososia grillować na grillu z każdej strony przez ok. 2-3 minuty, cały czas smarując je marynatą z curry. Łosoś powinien być w środku jeszcze odrobinę szklisty, w przeciwnym razie będzie za suchy. Na końcu przyprawić odrobiną soli.

4. Filety z łososia ułożyć na talerzach wraz z jogurtem i salsą z mango i ogórka.

 

1 ogórek sałatkowy

1 dojrzałe mango  

1 oczyszczona cebula siedmiolatka   

½  czerwonej cebuli  

1 czerwona papryczka chili  

świeżo wyciśnięty  sok z 1 limonki

2 łyżki oliwy z oliwek  

2 łyżki drobno pociętej kolendry

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki curry w proszku  

4 rozmrożone steki z łososia, każdy po ok.125 g

4 łyżki kremowego jogurtu  

sól

świeżo zmielony pieprz  

401 kcal

10,2 g węglowodanów

29,0 g tłuszczu

24,1 g białka

1,7 g błonnika

WW: 0,8